CIRCOVIRUSUL PORCIN DE TIP 2
(PCV-2)


Reprezintă, în prezent, una dintre cele mai devastatoare boli care afectează fermele de porci din toată lumea.

Circovirusul porcin de tip 2 (PCV-2) este responsabil pentru una dintre cele mai dăunătoare boli care afectează fermele de porci din întreaga lume în ultima vreme. Fermierii care au văzut efectele bolii înainte ca măsurile eficiente de prevenire să fie disponibile, nu vor uita impactul acesteia. PCV-2 este agentul cauzal al mai multor afecțiuni clinice și patologice diferite, denumite în mod colectiv bolile asociate infectiei cu circovirusul porcin (PCVD), caracterizate în general cu întârzieri de creștere, mortalitate și pierderi de producție in creștere și finisare. La mai bine de două decenii de la apariția sa, virusul PCV-2 rămâne un agent patogen important din punct de vedere economic, deoarece PCVD continuă să fie un diagnostic diferențial important în fermele de porci.

BOALA (PCVD) ESTE, ÎN GENERAL, ASOCIATĂ CU:

Întârzieri în creștere:
(reducerea parametrilor
de creştere)

Mortalitate
De la 4%
Până la 20%

Pierderi productive
La porcii în creştere
şi la finisare

PUNCTE CHEIE:


Virusul PCV-2 a fost asociat cu o serie de sindroame la porci, cunoscute împreună sub numele de bolile asociate circovirusului porcin (PCVD).


Înainte de a fi disponibile instrumente eficiente de prevenire, boala asociata PCVD a fost una dintre cele mai dăunătoare din punct de vedere economic pentru industria porcinelor.


Dacă se utilizează pe scară largă măsuri preventive eficiente se evită efectele negative ale bolii legat de PCVD.

IMPACT

Boala asociata circovirusului porcin are un impact enorm asupra productivității, cu morbiditate de până la 50-60% și mortalitate cuprinsă între 4 și 20%. Înainte de punerea în aplicare a măsurilor preventive, costul bolii pentru Uniunea Europeană era estimat a fi cuprins între 562 și 900 milioane de EURO pe an.
Întrun studiu efectuat în Anglia, costul mediu estimat al bolilor cauzate de PCVD a fost de la -21 la -245 GBP per scroafă pe an, în funcție de gravitatea bolii.

Pierderile economice asociate cu PCVD sunt consecința:

  • Mortalității crescute.
  • Ratele de creștere reduse cu o agravare generală a parametrilor de producție.
  • Costuri crescute pentru controlul bolii și medicația porcilor bolnavi.
  • Costuri crescute asociate infectiilor secundare.

Impactul economic al bolilor asociate PCVD a fost în mare măsură ameliorat prin intermediul instrumentelor de vaccinare/prevenire eficace. Pentru a evalua rentabilitatea vaccinurilor/strategiilor de prevenire și rentabilitate a investițiilor, este necesară o monitorizare constantă a rezultatelor vaccinului și a economiei din producție. În Anglia, s-a estimat că fermierii ar putea economisi prin vaccinare, în medie, între 14.739 GBP și 57.648 GBP/100 de scroafe/5 ani.

IMPACT ENORM

Costul bolii a fost estimat a avea o valoare între:



562€ şi 900€ milioane
pe an în UE

FORMA CLINICĂ

Boala asociata circovirusului porcin tinde să fie o boală lentă și progresivă, cu o pierdere în greutate foarte vizibilă la porcii afectați și o rată ridicată a mortalității. O parte dintre porci poate dezvolta o afecțiune subclinică, prezentând un anumit grad de întârziere in creștere în absența dovezilor bolii clinice. Virusul PCVD se poate manifesta, de asemenea, ca parte a complexului de boli respiratorii, ca boală enterică, ca dermatită porcină și sindrom de nefropatie (DPNS) sau sub forme de esecuri in reproductie.

Puncte cheie pentru recunoașterea bolilor asociate PCVD:

  • Porcii nu cresc, iar starea lor continuă să se înrăutățească.
  • Se observă o dezvoltare neuniformă a animalelor din țarcuri, porcii afectați fiind letargici și cresc mai greu decât ceilalți porci din țarc.
  • Porcii au părul aspru și pielea palidă, uneori icterică.
  • De asemenea, pot apărea tulburări respiratorii, diaree, ganglioni limfatici periferici măriți și lipsa răspunsului la terapia cu antibiotice.

DIAGNOSTIC

Semnele clinice și leziunile grave cauzate de virusul PCV2 pot semăna cu multe boli diferite. Prin urmare, testarea de laborator este necesară pentru confirmarea prezenței virusului PCV2, deoarece prezenta clinică poate fi utilizată doar pentru a oferi un diagnostic provizoriu. Având în vedere că infecția cu virusul PCV-2 este extrem de frecventă la porcii sănătoși clinic, detectarea virusului PCV-2 în ser sau țesuturi prin teste PCR sau detectarea anticorpilor la virusul PCV-2 în ser prin testele ELISA nu este suficientă pentru a stabili diagnosticul de boală legată de PCVD.

Regulile de aur pentru diagnosticarea bolii asociate PCVD sunt:

1

Prezența semnelor clinice compatibile, în principal starea corporală precară și stare patologică generală.

2

Prezența leziunilor macroscopice și microscopice caracteristice bolii.

3

Prezența antigenului PCV-2 sau a ADN-ului în leziunile microscopice.

CONTROL

Boala legată de circovirusul porcin este o boală multifactorială în care PCV-2, mediul și alți factori joacă un rol semnificativ în propagarea bolii. Prin urmare, mulți factori trebuie luați în considerare pentru ca măsurile de control să fie eficiente. Totuși, virusul PCV-2 este prezent în aproape toate fermele de porci și, până în prezent, nu a fost raportată nicio strategie de eradicare reușită.

Principalele instrumente de control al bolii legate de PCVD sunt:

CONTROLUL CO-INFECȚIILOR

cu alți agenți patogeni care pot declanșa PCVD, cum ar fi parvovirusul porcin (PPV) și virusul sindromului respirator și de reproductiv porcin (PRRSV).

MANAGEMENTUL MATERNITATII

urmând „lista celor 20 de puncte Madec”.

CALITATEA MEDIULUI

deoarece ventilația, temperatura și umiditatea sunt critice.

BIOSECURITATEA

deoarece PCV-2 este un virus foarte rezistent și este posibilă transmiterea prin materiile fecale de pe echipamente, cizme și vehicule.

VACCINARE

Vaccinurile sunt eficiente în reducerea severității și a ratei de incidență a virusului PCV2, susținând o îmbunătățire generală a performanței producției de porcine prin reducerea mortalității și creșterea ratei de creștere. Prin urmare, o cheie importantă pentru a controla cu succes virusul PCVD este utilizarea corectă și neîntreruptă a vaccinării.

De ce este important să continuați să vaccinați împotriva virusului PCV-2?

  • Pentru a scădea procentele de mortalitate și numărul de porci slabi.
  • Pentru a îmbunătăți sporul mediu zilnic în greutate.
  • Pentru a îmbunătăți rata de conversie a furajului.
  • Pentru a îmbunătăți uniformitatea greutății.
  • Pentru a reduce co-infecțiile.
  • Pentru a reduce utilizarea antibioticelor.

CUM SĂ CONTRACARAȚI BOALA

FII MEREU INFORMAT

Dacă doriți să fiți la curent cu noutăți despre afecțiuni și despre produsele noastre, vă rugăm să vă înregistrați.

CURIOZITĂȚI

Boala asociata circovirusului porcin a fost descrisă pentru prima dată in baza cazurilor ce au apărut în anul 1991 și au fost denumite mai târziu sindromul multisistemic al pierderilor în greutate post-înțărcare (PMWS).

Focarele majore au avut loc între anii 1998 și 2004 în Europa și Asia, iar între anii 2004 și 2007, în America de Nord și de Sud, producând pierderi economice majore.

Vaccinarea a devenit disponibilă în anul 2004 și de atunci a fost acceptată larg în rândul crescătorilor de porci din întreaga lume.

LECTURI RECOMANDATE

  • Alarcon P, Rushton J, Nathues H, Wieland B. Economic efficiency analysis of different strategies to control post-weaning multi-systemic wasting syndrome and porcine circovirus type 2 subclinical infection in 3-weekly batch system farms. Prev Vet Med. 2013;110(2):103-18.
  • Alarcon P, Rushton J, Wieland B. Cost of post-weaning multi-systemic wasting syndrome and porcine circovirus type-2 subclinical infection in England – An economic disease model. Prev Vet Med. 2013; 110(2): 88–102.
  • Segalés J. Porcine circovirus type 2 (PCV2) infections: clinical signs, pathology and laboratory diagnosis. Virus Res. 2012 Mar;164(1-2):10-9.
  • Segalés J. Overview of Porcine Circovirus Diseases. MSD Veterinary Manual. 2014. https://www.msdvetmanual.com/generalized-conditions/porcine-circovirus-diseases/overview-of-porcine-circovirus-diseases

Descărcați materialele de prezentare


RO-NON-210600009