SCHIMBAȚI VECHEA ABORDARE!
Terapia selectivă în perioada de repaus mamar este adesea prezentată ca un mijloc de reducere a consumului de antibiotice, însă aceasta are și alte beneficii semnificative.
Cel mai important lucru este să identificăm vacile care au nevoie de tratament cu antibiotic în perioada de repaus mamar, explică medicul veterinar Andy Biggs, membru al asociației de medici veterinari, The Vale Veterinary Group, din Tiverton. Cel mai bun moment pentru tratarea unei vaci cu infecție intramamară este în perioada de repaus mamar. Atunci, tratamentul este de trei până la de cinci ori mai eficient decât în perioada de lactație. Andy Biggs ne sfătuiește:
„Folosiți preventiv un produs de etansare mamelonar (teat sealant) pentru întregul efectiv și administrați tratament cu antibiotic doar în cazurile justificate.”
Avem nevoie de o strategie diferită. Utilizarea generalizată a antibioticelor în perioada de repaus mamar nu mai este o strategie durabilă și ar putea dăuna vacilor, pe lângă faptul că este și costisitoare.
Cercetările arată că, dacă tratați cu antibiotice o vacă neinfectată, pot apărea efecte negative, de exemplu prin afectarea florei normale a ugerului sănătos, ceea ce poate duce la creșterea riscului de mastită după fătare. Secretul constă în a selecta vacile care primesc tratament, la fel cum procedăm și în alte situații în care folosim antibiotice care trebuie administrate de la caz la caz.
Terapia selectivă în perioada de repaus mamar bazată pe numărarea celulelor somatice și istoricul de mastită poate fi utilizată pentru a reduce numărul de vaci tratate. Astfel, terapia selectivă în perioada de repaus mamar, planificată corespunzător, poate reduce utilizarea antibioticelor fără a crește semnificativ riscul de mastită, mai ales dacă numărul de celule somatice în proba de lapte de tanc este sub 200.000. Colaborați cu medicul veterinar pentru a identifica ce tipuri de antibiotice pentru perioada de repaus mamar sunt cele mai potrivite pentru animalele dvs.