CELE 5 PUNCTE DE CONTROL
Trecerea de la tratamentul generalizat la cel selectiv, la nivel de vacă, pentru perioada de repaus mamar, necesită o schimbare în managementul efectivului. Este important să rețineți că, în cazul în care tratamentul selectiv nu este implementat corect, pot apărea provocări suplimentare, cum ar fi posibilitatea creșterii riscului de mastită clinică și/sau subclinică, creșterea costurilor, a necesarului de forță de muncă și timp. Prin urmare, MSD Animal Health a dezvoltat un program de tratament selectiv pentru vaci în perioada de repaus mamar, care adoptă o abordare integrată și holistică a îngrijirii în perioada de repaus mamar și nu numai.
1. PREGĂTIREA PENTRU INTRAREA ÎN REPAUS MAMAR
Modul în care vă pregătiți pentru perioada de repaus mamar va avea impact asupra rezultatului acestei perioade:
- Creați o strategie de intrare în repaus mamar (de exemplu, stabiliți durata perioadei de repaus mamar, realizați predicții cât mai exacte pentru fătare, elaborați o planificare).
- Asigurați-vă că mai puțin de 15% dintre vaci au probleme cu vârfurile mameloanelor la intrarea în perioada de repaus mamar.
- Verificați dacă producția de lapte este mai mică de 15 kg/zi pentru mai mult de 90% dintre vaci.
- Asigurați-vă că mai puțin de 10% dintre vaci au probleme cu ejectia spontana a laptelui.
- Evaluați dacă vacile primesc un nivel corespunzător de energie, proteine, aport de substanțe uscate și minerale în ultimele săptămâni de dinaintea perioadei de repaus mamar.
2. PROCEDURA DE INTRARE ÎN REPAUS MAMAR
La începutul procedurii de intrare în repaus mamar, stabiliți o strategie de intrare în repaus mamar, amenajați un spațiu de lucru curat și elaborați un protocol de urmat în timpul și după administrarea produsului. Evaluați următoarele aspecte:
- Verificați dacă intrarea în repausul mamar are loc într-un mediu curat și confortabil, precum și dacă este respectată succesiunea corectă a evenimentelor.
- Evaluați dacă sunt respectate protocoalele de igienă corecte, cum ar fi utilizarea mănușilor de cauciuc curate, îndepărtarea murdăriei de pe mameloane, dezinfectarea de două ori, timp de cel puțin 30 de secunde și verificați dacă antibioticul sau produsul de etansare mamar(,,sigiliul”) este parțial introdus.
- Stabiliți dacă pentru a diagnostica infecția veți utiliza numărarea celulelor somatice la vaci sau un alt test de încredere.
- Cercetați dacă alegerea antibioticului și/sau a tubului cu produsul de etansare mamelonara se bazează pe date bine justificate.
- Evaluați dacă potențialii factori de stres, cum ar fi lotizarea, lipsa spațiului suficient pentru fiecare vacă, a accesului facil la hrană și la apă, sunt atenuați.
3. PERIOADA DE REPAUS MAMAR, DE PREGATIRE INAINTE DE FATARE (FAR-OFF)
Perioada de repaus mamar, de pregatire inainte de fatare (FAR-OFF) începe din ziua intrării în repaus mamar până la aproximativ 21 de zile înainte de data preconizată a fătarii. În această perioadă, noile infecții sunt cauzate în principal de bacteriile din mediul ambiant, deci trebuie să limitați expunerea mameloanelor și să optimizați sistemul imunitar:
- Verificați dacă ugerele și coapsele vacilor sunt curate.
- Verificați dacă cozile au fost tunse, dacă părul de pe uger a fost îndepărtat, dacă așternutul este schimbat și dezinfectat în mod regulat.
- Evaluați dacă rația calculată, rația oferită, rația consumată și aportul de substanță uscată sunt aceleași și îndeplinesc cerințele nutriționale standard.
- Observați dacă amestecul vacilor din grupe diferite și supraaglomerarea sunt minimizate.
- Verificați dacă adăposturile oferă boxe de odihna de dimensiuni și confort adecvat, spațiu suficient pentru deplasare, spațiu suficient la stațiile de hrană/apă și o ventilație adecvată.
4. PERIOADA DE DINAINTE DE FĂTARE (CLOSE -UP)
Această perioadă este reprezentată de ultimele 21 de zile înainte de data preconizată pentru fătare. La fel ca în perioada de pregatire inainte de fatare (FAR-OFF),, și acum este necesar să limitați infecțiile cauzate de bacteriile ,,de mediu”:
- Verificați dacă ugerele și coapsele vacilor sunt curate.
- Verificați dacă cozile au fost tunse, dacă părul de pe uger a fost îndepărtat, dacă așternutul este schimbat și dezinfectat în mod regulat.
- Evaluați dacă rația calculată, rația oferită, rația consumată și aportul de substanță uscată sunt aceleași și îndeplinesc cerințele nutriționale standard.
- Observați dacă amestecul vacilor din grupe diferite și supraaglomerarea sunt minimizate.
- Verificați dacă adăposturile oferă boxe de odihna de dimensiuni și confort adecvat, spațiu suficient pentru deplasare, spațiu suficient la stațiile de hrană/apă și o ventilație adecvată.
5. MANAGEMENTUL FĂTĂRII
În momentul în care perioada de repaus mamar se apropie de final, existența parametrilor de fătare corecți va contribui, de asemenea, la reducerea riscului de mastită:
- Verificați dacă boxa de fătare oferă suficient spațiu; dacă așternuturile sunt curate, moi și uscate; dacă locul este mai retras; și dacă există hrană adecvată.
- Asigurați-că boxa de fătare este curată, uscată și bine ventilată, că în ea nu se află vaci bolnave.
- Evaluați dacă mai puțin de 5% dintre vaci prezintă scurgeri de lapte vizibile.
- Evaluați dacă este nevoie de asistență în cazul a mai puțin de 10% dintre fătări.
- La primele mulsori după fătare, verificați dacă aparatul automat de muls funcționează corespunzător și este curățat și dezinfectat temeinic înainte și după muls.