CARE ESTE CAUZA BOLII?
Unii dintre agenții care provoacă pneumonie trăiesc în căile respiratorii superioare ale animalului fără a provoca boli. Cu toate acestea, în condiții de stres, echilibrul este perturbat și acești agenți pot începe să se înmulțească și să se deplaseze în zone, precum plămânul, unde provoacă inflamații. Perioadele cu risc ridicat la bovine sunt acele perioade în care animalele sunt supuse unui stres crescut.
Agenți patogeni
Oricare dintre acești agenți patogeni poate contribui la pneumonia la viței, dar infecțiile mixte sunt frecvente și amestecul de agenți patogeni al fiecărei ferme este diferit.
Este important să colaborați cu medicul veterinar pentru a diagnostica cu exactitate cauza pneumoniei în ferma dumneavoastră. Amintiți-vă că agenții patogeni se pot schimba și de-a lungul timpului, astfel încât retestarea este foarte importantă.
Virusuri
- Virusul sincițial respirator bovin (BRSV)
- Virusul Parainfluentei bovine de tip 3 (PI3)
- Virusul rinotraheitei infecțioase bovine (IBRv)
- Virusul diareii virale bovine (BVDv)
- Coronavirusul respirator bovin
- Advenovirusul bovin
Bacterii
- Mannheimia haemolytica
- Pasteurella multocida
- Mycoplasma bovis
- Histophilus somni
Paraziți
- Vierme pulmonar
- Dictyocaulus viviparus (dictiocauloza)
Factori de stres
Se știe că acești factori au un impact semnificativ asupra apariției pneumoniei la vițel și răspândirii în ferme:
- Animalele bolnave care nu sunt izolate
- Amestecarea diferitelor grupe de vârstă a vițeilor
- Stresul cauzat de transport
- Schimbări bruște ale dietei, precum înțărcarea
- Expunerea la curenți de aer
- Depășirea numărului de animale adăpostite
- Ventilație inadecvată
- Temperaturi extreme
- Igienă / drenaj slab
- Acces redus la hrană, cantitate inadecvată de hrană sau modificări bruște ale compoziției hranei
- Prea multe intervenții simultane, cum ar fi, înțărcarea în același timp cu îndepărtarea coarnelor, care provoacă stresul.
CARE SUNT SIMPTOMELE?
Semnele timpurii ale pneumoniei pot fi dificil de observat chiar și pentru cei mai experimentați fermieri. O temperatură ridicată este de obicei primul semn al apariției pneumoniei, care poate apărea cu câteva zile înainte de apariția altor semne clinice.
IMPORTANT!
Dacă aveți suspiciuni, luați temperatura animalului
39.5+°C sugerează infecția și probabil leziunile pulmonare avansează deja.
CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL PENTRU BRD?
Ultrasonografia poate ajuta la detectarea leziunilor care se formează in plămâni, dar chiar și atunci, daunele pe care BRD le provoacă plămânilor pot fi ireversibile. Complicațiile cauzează embolii pulmonare, ceea ce lasă daune permanente bovinelor.
Ultrasonografia poate detecta anomaliile pulmonare precoce asociate cu pneumonia, enumerate mai jos:
Iregularitate / îngroșare pleurală:
Sunt observate ca mai multe linii B, care sunt numeroase linii paralele hiperecogene datorită artefactelor de reverberație asociate cu suprafețe reflectorizante mici în spațiul pleural. Leziunile pot fi observate și în caz de edem pulmonar și în boli parenchimatoase difuze.
Anomalii pleurale:
Caracterizate de acumularea ventrală a diferitelor cantități de lichid hipoecogen spre anecogen, cu o cantitate variabilă de fire de fibrină ecogenice.
Leziuni lobulare sau lobare:
Pot fi semne de inflamație și depozit de exsudat în parenchimul pulmonar. O leziune lobulară tipică este o mică zonă de consolidare într-un lob pulmonar altfel aerat.
Abcese:
Țesut pulmonar inflamat care conține puroi.
Majoritatea cazurilor se pot agrava foarte repede, deci cel mai bun mod de acțiune este să discutați cu medicul veterinar care vă va sfătui cu privire la cel mai bun tratament.
CUM SĂ PREVENIȚI BRD LA BOVINE?
Pentru a preveni pneumonia la bovine, trebuie să reduceți infecția la care sunt expuse animalele și să le creșteți imunitatea.
Minimizați presiunea infecțioasă
- Încercați să evitați expunerea animalelor la condiții de stres. Aveți grijă la orice schimbări bruște (de exemplu, schimbarea dietei la înțărcare), deoarece acestea sunt considerate factori de stres pentru animale.
- Atunci când vitele sunt în interior, asigurați-vă că adăposturile sunt bine construite și aerisite. Evitați adăpostirea unui număr excesiv de animale sau amestecarea unor efective din grupe de vârstă diferite.
- Un animal cu simptomatologie respiratorie și abatere trebuie îndepărtat din țarc pentru a evita infectarea altor animale.
- Când cumpărați animale, încercați să le izolați câteva săptămâni pentru a vă asigura că nu sunt bolnave și că pot transmite infecția.
Maximizați imunitatea animalului
- Asigurați-vă că vițelul primește suficient colostru.
- Vaccinarea bovinelor înainte de a face pneumonie poate fi un mod foarte eficient de control al bolii. Vaccinul stimulează sistemul imunitar al animalului să producă anticorpi. Acești anticorpi ajută animalul să lupte împotriva infecției atunci când se confruntă cu ea.